Poupě je na světě, na slavnostech narazili první bečku

autor: | 10. 9. 2022 | Články, Exkluzivně

Foto: Aleš Pelikán

 Po dlouhé přípravě spustil 23. června provoz pivovar Poupě v Dominikánské ulici. Doplnil tak již dříve otevřenou restauraci s názvem Pivovarský dům Poupě. Poprvé mohli labužníci ochutnat Poupě z nového pivovaru 9. září v rámci Pivních slavností Františka Ondřeje Poupěte. Pivo nesoucí jeho jméno představil sládek Ladislav Němeček. Vedle něho se na pódium postavil Petr Hauskrecht, který vaří pivo v bývalých jatkách a který se stal kmotrem křtu a primátorka Markéta Vaňková (ODS), která první bečku narazila.

 

Podnik navazuje na tradici městského pivovaru, ve kterém na začátku 19. století  působil proslulý sládek František Ondřej Poupě. V roce 1798 vyhrál konkurz a právě zde prožil svá nejlepší léta. Díky němu se zvyšovala kvalita piva i příjmy pivovaru. V průběhu jeho působení vzrostl výstav z 16 tisíc na 28 tisíc hektolitrů. Založil zde také první pivovarskou školu na světě.

 

V 60. letech 19. století pivovar zanikl. Během 2. světové války byla budova částečně vybombardována a v 80. letech minulého století se z její části stal Dům stavbařů, který od začátku 90. let chátral. „Obnovení pivovaru je výjimečná příležitost, jak navázat na  práci Františka Ondřeje Poupěte. Je to do určité míry i závazek dát našemu pivu jeho jméno,“ řekl majitel pivovaru Marek Tichý, který před osmi lety Pivovarský dům Poupě se svými společníky koupil v dražbě.

 

V pivovaru nyní díky modernímu vybavení sládci mohou uvařit téměř jakékoliv pivo. „Máme v plánu vytvořit určitou základní nabídku několika piv a pak reagovat s novými druhy podle oblíbenosti, trendů nebo i sezóny. Zařízení na to máme,“ sdělil Ladislav Němeček, sládek pivovaru Poupě. Toho vychoval Dalešický pivovar, kde před 12 lety začal zlatavý mok vařit. Teoreticky podle něj v jednu chvíli může být v tancích až 14 druhů. Ročně pak v pivovaru plánují uvařit tisíc hektolitrů piva.

 

Brno má ve své historii i současnosti spoustu významných osobností Že zde působil nejslavnější sládek české historie František Ondřej Poupě, ví ale jen málokdo. Byl proslulý svým vědeckým přístupem k vaření piva, do jeho výroby zavedl například používání teploměru nebo pivní váhy, předchůdce alkoholmetru. O vaření piva také vydal několik spisů a v Brně měl i první pivovarskou školu na světě.

 

Slavností piva Františka Ondřeje Poupěte v historickém centru od Šilingráku až po Zelňák pokračovaly v sobotu za účastí 20 našich minipivovarů s nabídkou více než 30 druhů piv.

Zdroj: Aleš Pelikán, redaktor

Doporučujeme

Sledujte nás na Facebooku

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Sledujte nás na Instagramu

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.